lamelgardiner

Vilken sorts gardiner om det ska bli mörkt

september 11, 2015

Håller på att arbeta med ett spännande projekt här hemma, det är lite hemligt ännu men jag behöver i vilket fall någon sorts gardiner som kan göra det ordentligt mörk vid vissa tillfällen. Så som en del i mitt guideande av er så har jag därför provat igenom de olika sorterna som finns. Jag fick lite hjälp och råd från solskyddsförbundet om vad som skulle vara lämpligt att prova.

Lamellgardiner

Jag tycker att lamellgardiner känns väldigt fräscht och öppet, de är det alternativ som blir absolut snyggast men verkligen inte mörkast. Den något skeva designen av bara vertikalt hängande stycken gör att det inte blir särskilt tätt och därför släpper in mycket ljus. Det ljus som släpps in är svagt och väldigt snyggt, men målet här var mörker och för det så är inte lamellgardiner svaret.

Rullgardiner

Gamla hederliga rullgardiner är i de flesta fall det bästa alternativet om du vill ha det mörkt. Det är viktigt med hur man fäster gardinerna dock, de måste sitta väldigt tight mot väggen för att de inte skall släppa genom allt ljus på sidorna. Att hitta rätt fästen som gör att man slipper den värdelösa ljus skarven kan vara knepigt. De flesta hus har olika längder mellan rutan och väggen så mät på detta innan du bestämmer dig .

Plissegardiner

Ganska lika rullgardiner bara det att de har lite annorlunda mekaniker för att hissa upp och ner. De har oftast sin bas eller fästen vertikalt över själva tyget vilket leder till att de är enklare att få tätt emot väggen då de kan fästas närmare rutan. Problemet med plissegardiner är att de kan vara svåra att byta tyg på, och ibland kan de vara svåra att hitta med tillräckligt mörkt och tjockt tyg för att mörklägga. De ser dock mycket roligare ut än vad rullgardiner gör.

Hoppas att detta kan hjälpa någon av er, det hjälpte iallafall mig att få lite klarhet. Jag valde att mörka ner mitt rum med mörka plissegardiner.