däck

Ordentliga däck i Jönköping!

april 5, 2016

Däck är en mycket viktig del av en bil eller vilket fordon som helst. Utan bra däck är det mycket farligt att framföra ett fordon och det är viktigt att man regelbundet kontrollerar däcken. Däckets funktion att skydda hjulets fälg men även för att möjliggöra en bättre möjlighet för fordonet att förflytta sig. En viktig egenskap hos däcket är att hålla en dragning mellan vägen och fordonet, men även att fungera som ett dämpande skydd från stötar mot väglaget och bidra till att körningen blir mjukare.

I Jönköping finns det ett bra utbud på däck

Det är många företag som arbetar inom däckbranschen eller på något sätt tillhandahåller däck för sina kunder. De flesta företag som säljer däck arbetar även med däckreparationer eller exempelvis fälgrenoveringar. Försäljning av däck i Jönköping kan innebära antingen försäljning av helt fabriksnya däck eller så säljer företaget begagnade däck. De flesta aktörer i Jönköping använder sig av en kombination där de säljer både nya däck men även begagnade däck.

Många butiker arbetar även med andra tjänster som är kopplade till däcken. Exempelvis är det viktigt att man har bra hjulinställningar för att inte däcken ska slitas. Om hjulinställningen på bilen är fel så riskerar däcken att slitas på ett onaturligt sätt som sedermera leder till att styrningen av bilen drabbas negativt och man kan uppleva att bilen drar åt ett visst håll.

Som tidigare nämnt finns det många olika aktörer i Jönköping som arbetar med däcktjänster. Exempel på ett företag som är baserat i Jönköping är Swärds Däckservice. De har ett bra utbud av däck och erbjuder även en däckservice till sina kunder. De erbjuder även sina kunder däckförvaring för däck som inte används. Utöver det så erbjuder de även rådgivning och balansering av däcken.

Lagar & regler

I Sverige har vi lag på att man måste ha vinterdäck mellan 1 december och 31 mars. Vinterdäck är en däcktyp som har ett betydligt djupare mönster än sommardäcken. Vissa vinterdäck kallas även för dubbdäck och det innebär att man har fäst små dubbar i däcken för att det ska få ett ännu bättre fäste på halt väglag. Under de andra månaderna som inte innebär vinterväglag så kan man sätta på sommardäck på sin bil. Sommardäcken har något mindre djup i sina mönster och man brukar uppleva att bilen körs tystare när man har sommardäck istället för vinterdäck. På ett sommardäck bör man ha minst 3 millimeters djup på däcken. Enligt den svenska lagen så måste däckets mönster vara minst 1,6 millimeter djupt. Men det rekommenderas starkt att byta till nya däck om djupet understiger 3 millimeter.

Priserna för däck i Jönköping varierar beroende på om man ska köpa helt nya eller om man väljer att köpa begagnade däck. Vidare så kan man i vissa fall få betalt för sina däck om man byter in dem och de fortfarande finns ett någorlunda däckmönster kvar på däcken.