lingarn

Göra sitt eget lingarn?

november 12, 2015

Som ni vet så snöar jag in på saker, denna gången är det vävning! Så nu funderar jag på om det är värt att göra mig en linduk helt från grunden. Jag vill göra garnet själv och allt. Vad tror ni, är det värt ett försök eller borde jag bara gå över till Ljunqvists?

Varför är lingarn så häftigt då?

Lingarn är en form av tråd som man producerar av växten lin. Framställningen av lingarnet är en omständlig process med många olika steg. När man tillslut framställt lingarnet så är det alltid lite brunaktigt men garnet bleknar med tiden samt under tvätt. Lingarnet har även en tendens att krympa, detta gör den endast första tvätten dock. Användning av lingarn med vävstol har förekommit i många århundraden och det har varit en svår process att få lingarnet tätt packat, vilket man vill förverkliga då tygets täthet påverkar slitagetåligheten. Fibern i lingarnet är mycket absorberande och därför värderas garnet högt för sin exceptionella svalka och skönhet i varmare väder.

Man tror sig veta att linet kommer från Island till en början men andra menar att det är fullt möjligt att det faktiskt härstammar från Sverige. Tyget framställs vanligen under våren i Sverige och ibland även på sommaren.

I gamla Mesopotamien var växte lin vilt och linne började tillverkas av detta. Det används främst av den rikare klassen i samhället, bland annat präster. I det gamla Egypten används linne till mumifikation och begravningsvant. Det var även vanligt här att det bars som kläder på en daglig basis, vitt linne bars på grund av den extrema värmen.

I den judiska tron, finns det en enda lag om vilka tyger som får vävas samman tillsammans i kläder och det är blandning av linne och ull. Denna blandning kallas shaatnez och tydligt begränsat i Mosebok 22:11.

Många användare av lingarn i vävstol betraktar garnet som levande. Det är mycket svårare att hantera än andra typer av garn, man brukar därför pensla på vattnet som blir kvar efter att man kokat upp linfrön, på garnet. På så sätt blir det tjockare och enklare att hantera. I mindre framställningar brukar man använda sig av en blomspruta med linfrövattnet. Förutom att väva med lingarn så används det även till vanliga framställningar genom broderi eller knyppling.

Många produkter är gjorda av lingarn, i butikerna kan man bland annat finna förkläden, väskor, handdukar, servetter, lakan, dukar, skor, stolsöverdrag samt män och damkonfektion.

Linnetyget är väldigt svalt vid beröring. Det är slät, vilket gör det färdiga tyget luddfritt och blir mjukare ju mer den tvättas. Dock kan konstanta veck och skrynklor på samma plats i skarpa veck tenderar att bryta linnetrådarna och förstöra plaggen. Detta slitage brukar dyka upp i kragar samt fållar och är ökande under tvättning. Linne har dålig elasticitet och fjädrar inte tillbaka lätt, vilket förklarar varför det skrynklar så lätt.

Linnetyger har en hög naturlig lyster och den naturliga färgen varierar mellan olika nyanser av elfenben eller grå. Rent vitt linne skapas av kraftiga blekning. Linnetyg varierar vanligtvis något i tjocklek och är skarp och texturerat, men det kan i vissa fall kännas stelt och grovt och i andra fall kännas mjukt och smidigt.

Lingarnet är ett mycket slitstarkt tyg och ett av de få tyger som är starkare vått än torr. Fibrerna sträcker sig inte och det är motståndskraftiga mot skador från nötning. Men eftersom linnefibrer har en mycket låg elasticitet, bryter tyget slutligen om man stryker det på samma ställe upprepade gånger över tiden.