olika-farger-pa-takpannor

Finns det många färger på takpannor

oktober 18, 2016

Det vanligaste när man ser ett hus är att takpannorna har en tegelaktig färg. De flesta människor blir väldigt förvånade när de hör att det finns takpannor i andra färger än just tegel. Om man tänker efter så inser de flesta att självklart gör de det. Men om man inte tänker på det så har ett hus nästan alltid samma färg på taket. Oavsett vilken färg resterande delen av huset har.

Det är även en anledning till att det blivit en aning mer populärt att byta ut de existerande takpannorna. Mot takpannor i en helt annan färg och gärna en färg som passar in med den resterande färgen.

Vi som skriver artikeln ofta har fått frågan ”Finns det många färger på takpannor”. Det gjorde att vi ville berätta om hur enkelt det faktiskt är att välja en annan färg på takpannorna. Och på det sättet även göra att huset får en helt annan stil. För även om tegel är det vanligaste så finns det olika nyanser av rött och även svart.

Vilka alternativ finns när man väljer takpannor?

En enkel fråga men med ett svar som inte är helt enkelt tyvärr. Det finns för det första flera olika typer av takpannor även om de vanligaste är:

  • Lertegel
  • Betong

Det man då kan börja undra över är om alla färger finns till båda dessa alternativ och det gör det oftast och om butiken inte har samma färger för både lertegel och betong så kan man oftast få butiken att ta in den färgen eller besöka en annan butik som har den färgen du vill ha.

Det finns utöver färger på takpannorna även en del skillnader mellan betong och lertegel. Även när det gäller livslängden så är betongen den som håller längst. Det finns även en viss prisskillnad mellan takpannor i lertegel och takpannor i cement, cement oftast är det dyrare alternativet.

Vilka färger kan man välja?

När det gäller vilka färger som man kan använda på sina takpannor. Det är nog egentligen enbart ens egen fantasi som sätter gränserna. Men något man måste ha i åtanke är att det kan krävas tillstånd om det är en färg som sticker ut alldeles för mycket. För mycket från den färg som de andra takpannorna i området har.

De vanligaste färgerna som finns att köpa är förutom tegelfärgade även svart och olika nyanser av rött och orange. Det finns självklart en mängd andra färger men dessa är de vanligaste på marknaden vid skrivande stund.

Det finns även ett nytt koncept som egentligen bygger på ett väldigt gammalt sådant och det är att använda sig av växter och som kallas ”levande grönt”.  Då använder man sig av gröna och röda växter med ett underlag som förser huset med samma skydd som vanliga takpannor och man får även en liten trädgård uppe på taket.

För personer som vill att ens eget hus ska skilja sig från mängden så kan frågan om vilken färg takpannorna ska vara i vara väldigt relevant.

Västra Götalands Tak AB arbetar med alla typer av tak och är experter inom området. Rådfråga dem om du har funderingar kring vilka takpannor som passar eller bara tak i allmänhet. Du hittar mer information här på deras hemsida.