cykel linköping norrköping

Cykelstäderna Linköping & Norrköping

oktober 15, 2015

I Östergötland är cykel ett av den mest vanliga typen av fordon man ser på vägarna, detta främst för att det finns väldigt bra vägar för att transportera sig med cykel men även för att det bor väldigt många studenter i Linköping och Norrköping som använder cykel. Att cykla är både väldigt hälsosamt och väldigt billigt, oftast bara en engångskostnad för den vanliga användaren. Det har visat sig förekomma väldigt många cykelstölder på senare tid även fast det har blivit bättre med åren så bör man ändå investera i ett bra cykellås i Linköping eller Norrköping om man håller cykeln kär och spenderat en del pengar på fordonet.

Utöver de tiotusentals studenter som finns i orterna Linköping och Norrköping finns det väldigt många friluftsintresserade här som gärna tar en cykeltur för att uppleva den fantastiska miljön som finns. Ett väldigt lätt och uppfriskande sätt att uppleva exempelvis Göta kanal är genom cykeln. Det är väldigt vanligt att man väljer att ta cykeln genom de 87 kilometerna för att se slussarna eller bara avnjuta en cykelfärd med fin natur utan några bilvägar. En annan välbesökt cykeltur man från Linköping eller Norrköping väljer att ta är den med Torpa gård som utgångspunkt. Torpa gård har olika typer av upplägg för cyklisterna dels ett cykeläventyr där man får utforsta Östergötlands vackra natur men även ett cykelläger finns tillgodo för den som vill träna inför något cykellopp.

Eftersom att cykla är så pass vanligt i Linköping och Norrköping har det bidragit till att det finns massvis med cykelreparatörer och flertalet cykeluthyrningar i länen. I Linköping sker 30 % av alla transporter med just cykel och en stor del av dessa väljer att fortsätta cykla även under vintertid. I Norrköping har kommunen valt att se till så att de befintliga cykelvägarna håller bra standard samtidigt som man lovat att bygga nya vägar för att det ska vara så tryggt som möjligt för alla att välja cykel som transportfordon. Man har även placerat ut centrala pumpstationer runt om i länet för att se till så att man inte ska behöva cykla runt utan luft i hjulen.

I både Linköping och Norrköping utgör cyklingen en stor del av befolkningens transportval och man har satt ut flera olika tips på transportsträckor i båda länen för att uppmuntra människorna om att välja cykeln och uppleva naturen. Tillsammans med utvecklingen av att folket har valt cykeln som transportmedel har det öppnats upp många nya affärsmöjligheter för många olika företag och det finns i båda städerna massvis med cykelförsäljare och urvalet av cyklar har aldrig varit så stort tidigare.

Eftersom att det finns så många cyklar I Linköping och Norrköping så är man tvungen att med jämna mellanrum städa och skrota alla cyklar som inte används. Detta är något kommunen har valt att göra tillsammans med Miljö- och samhällsbyggnadsförvaltningen eftersom att det finns mängder av övergivna cyklar, fungerade som förstörda. Om det nu skulle vara så att man blivit av med sin cykel vid någon av dessa rensningar så förvarar respektive kommun dessa i tre månader innan de hamnar i kommunens ägo.